Folkert Uhde


Encanto Music rf har kulturhuset Radialsystem V från Berlin som sin samarbetspartner. Radialsystem har på en kort tid hittat en publikbas som har en bredare profil än den traditionella profilen för besökare på konsert- och kulturevenemang. Konsthusets musik-, teater- och dansföreställningar lockar också en stor ung publik som ett resultat av den tvärkonstnärliga och experimentella profil som skapats. Ensemblerna Akademie für Alte Musik Berlin, dansgruppen Sasha Walts & Guests och Vocalconsort Berlin och Solistensemble Kaleidoskop repeterar och uppträder regelbundet i huset. Utöver dessa uppträder också en stor skara ansedda gäster i detta kulturhus.

Den konstnärliga ledaren för Radialsystem, Folkert Uhde, deltar i Encanto Festivals produktioner och konceptutveckling samt i arrangemangen kring turnékonserterna i Tyskland. Folkert Uhde har studerat radio- och tv-teknik, barockviolin och kommunikations- och musikvetenskap. När han var verksam som manager för Akademie für Alte Musik Berlin-orkestern (Uhde & Hackersee Musik Management) blev orkestern en av de mest betydande orkestrarna för tidig musik i Europa som en följd av den omfattande turné- och inspelningsverksamheten. Nuförtiden arbetar Folkert Uhde främst med att utveckla konstnärliga projekt. Variationer av Folkert Uhdes idéer har redan tidigare tagit sig till Finland. Av dessa kan särskilt jättekonserterna Concerto Grosso som Suomalainen barokkiorkesteri förverkligade och småskaliga sk. ”madrasskonserter” (där publiken ligger på madrasser och lyssnar) nämnas. Uhdes verksamhet som kulturproducent har också uppmärksammats med priser.

Folkert Uhde och Georg Kallweit har verkställt ett flertal projekt tillsammans. För Encanto-festivalen skapas projekt, där olika konstformer såsom musik, dans, teater och sceniska element kommer samman. Musikaliskt står barockmusiken i centrum, men musik från klassicismens och romantikens epoker samt samtida musik kommer också att rymmas med.